Titel: Åkerdrummeln är i detta sammanhang av särskilt intresse. ……………..

Socken/stad: Skön

Åkerdrummeln är i detta sammanhang av särskilt intresse. Det är larven av kastanjeborren, som lägger sina ägg på mullrika platser. De gamla lade märke till att "åkerdrummeln" hade mörka eller ljusa fläckar allt eftersom sommaren skulle ge regn eller solsken. De mörka fläckarna förutspådde regntiden och de ljusare solskensdagarna. Härefter kunde man sedan så och skörda. Var främre delen mörk, blev det fart med att göda och så. Var framändan ljus, blev det än mer bråttom med vårsådden, innan vårfukten gick ur jorden. Vem som det vill, kan ju själv undersöka saken. Men larven skall tagas ur fullt solbelyst jord, och sedan gäller om varje spådom, att antingen slår den in eller också inte!

Mattias Oskar Johannes Svedberg: Från gamla Skön. Del II, sid. 43. Sundsvall 1950.